Ratsastusterapia

Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja hevosen yhdessä toteuttamaa kokonaisvaltaista, toiminnallista kuntoutusta, jonka lähtökohtana ovat aina kyseessä olevan asiakkaan tarpeet. Ratsastusterapia nivoutuu asiakkaan kokonaiskuntoutukseen.

Ratsastusterapiassa korostuvat sekä fyysiset, psyykkiset että sosiaaliset tavoitteet. Hevosen läsnäolo ja sen liikkeiden myötäily rentouttaa lihaksia, kehittää tasapainoa, koordinaatioita ja keskivartalon hallintaa sekä parantaa nivelten liikkuvuutta. Lisäksi vuorovaikutus hevosten kanssa virkistää ja rauhoittaa mieltä. Jokaisen asiakkaan toimintakykyä parantavat ja ylläpitävät kuntoutumistavoitteet määritellään erikseen.

FysioJärvenpäässä ratsastusterapiasta vastaa fysioterapeutti ja ratsastusterapeutti Tiina Lahtinen. Hänellä on käytössää kaksi terapiaan soveltuvaa hevosta, vuonohevostamma Amanda sekä suomenhevostamma Hippu. Ratsastaessa hevosella on aina taluttaja.

Ratsastusterapia järjestetään Järvenpäässä, Purolan junapysäkin vieressä sijaitsevalla tallilla. Tallin osoite on Ankkapurontie 105. Tallilla on käytössä sekä valaistu ratsastuskenttä että tilava ratsastushalli. Lisäksi tallin ympäristössä on ratsastukseen soveltuvia teitä ja polkuja. Tallissa on tilava WC ja lepohuone, joihin pääsee pyörätuolilla. Terapiatunnit järjestetään pääsääntöisesti arkena iltapäivisin ja tuntiin kuuluu sekä ratsastamista että tallitöitä.

Ratsastajalla tulee olla pitkälahkeiset, liukumattomasta kankaasta valmistetut housut sekä kengät, jotka pysyvät napakasti jalassa. Talvella on syytä pukea päälle lämpimät ulkoiluvaatteet. Ratsastuskypärän saa lainaan tallilta.

Ratsastusterapia toteutuu Kelan standardin mukaisesti ja sen maksaa joko Kela tai Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS).

Ohje ratsastusterapiaan ensimmäistä kertaa tulevalle (pdf)

Ratsastusterapian vaikutukset (pdf)

suomenratsastusterapia.fi

maastossa2.jpg terapia_renkaat.jpg terapia_takaa.jpg